Buhar Sistemleri Nedir? Nasıl Çalışır?

Buhar, geçmişte olan ve hala olmaya devam eden yaygın bir biçimde kullanılan bir ısı transfer akışı olarak bilinir. Endüstri ve güç üretiminde sık sık kullanılan buhar sistemleri, termik yağ, sıcak su ya da kızgın suya göre daha karışık bir yapıya sahiptir. Yapım aşamasında ve işlemede özen ve bilgi birikimi isteyen bir nokta olarak bilinir. Bu buhar sistemleri pek çok alanda kullanılır. Kullanıldığı ana yerler şu şekildedir:

  1. ısıtma,
  2. termik santralde olan elektrik üretimi,
  3. endüstriyel olarak sıralanabilir. Akterm Mekanik bu sistemi yapan ve hizmetini veren bir firma olarak bilinir. Bu gibi alanlarda kullanılan ve kullanım kolaylığı sağlayan buhar sistemleri, Akterm Mekanik tarafından uzmanlık alanı olmuştur.

 

Akterm Mekanik, buhar kullanım devresi, kondens devresi, su besleme sistemi, buhar kazanı sistemi, yakıt devresi sistemi, kazan dairesinde olan buhar devresi gibi çözümleri müşterilerine en uygun şekilde ve kaliteli bir biçimde sunar.

Buhar Sistemleri Amaç Nedir Ve Ne İşe Yarar?

Bu sistemin yapılmasının asıl amacı, yüksek derecede akışkan olan sıcaklığa sıkmasıdır. Bunun yanı sıra sağladığı diğer faydalar şu şekilde sıralanabilir:

  1. Büyük miktarda var olan ısı enerjisini küçük kütle ile taşınması mümkündür.
  2. Isı geçiş yüzeylerinde olan sıcaklık sabittir. Buhar içinden ısı çekişi çoğu zaman doymuş buharın yoğuşması şeklinde bilinir ve bu şekilde gerçekleşir. Bu işlem sabit olan bir sıcaklıkta meydana geldiğinden dolayı tüm ısıtma yüzeyinde geçen süre kadar buhar tarafında olan sıcaklık sabit bir şekilde olacaktır.
  3. Sıcaklığın kontrolünü yaparken bu işlem çok hassas bir şekilde yapılan bir işlemdir. Söz konusu olan sabit yoğuşmanın sıcaklığı buharda var olan basınca bağlı olan bir durumdur. Basınç kontrol yolu ile proseslerim sıcaklığını da oldukça hassas bir biçimde kontrol etmek mümkün olan bir durumdur.
  4. Buhar hijyenik olmasının yanı sıra tam anlamıyla saf bir madde olduğu bilinir. Bu sebepten dolayı özellikle gıda endüstrisi kapsamında vazgeçilmez görev görür. Gördüğü işlev ise dezenfeksiyon ve proses elemanı olarak bilinir. Buhar olmadan gıda endüstrisi meydana gelmez, yürütülmez. Böyle bir durum söz konusu olmaz.